Wat moet ik aanleveren als ik van factoring gebruik wil maken?

Factoring algemeen

Factoring is een financieringsvorm die steeds vaker toegepast wordt door het MKB. Waar het vroeger voornamelijk werd aangeboden door de banken zijn er steeds meer kleinere bedrijven die factoring aanbieden. Waar factoring voorheen alleen mogelijk was voor de grotere bedrijven in Nederland bieden deze factoring bedrijven ook oplossingen voor de kleinere MKB bedrijven. Ook ZZP’ers worden door veel aanbieders geaccepteerd voor factoring.

In dit artikel leest u welke informatie u vaak dient aan te leveren als u gebruik wilt maken van factoring. Deze informatie gebruikt de factormaatschappij om te bepalen of u geaccepteerd kan worden voor factoring. Bijna altijd wordt gevraagd om;

  • Uittreksel uit de Kamer van Koophandel van uw bedrijf, zowel van de werkmaatschappij als van de holding als dit van toepassing is.
  • Legitimatie van de uiteindelijke bestuurders.
  • Meest recente Jaarcijfers. Als deze nogal gedateerd zijn, anno 2018 heeft u geen jaarcijfers over 2017, zal waarschijnlijk gevraagd worden om tussentijdse cijfers. Om voor factoring in aanmerking te komen wil de factormaatschappij weten hoe uw bedrijf er voor staat. Verliezen tot een bepaalde hoogte hoeft niet direct te betekenen dat u wordt geweigerd voor factoring.
  • Een actuele openstaande debiteurenlijst. De debiteuren zijn immers uw bedrijfskapitaal welke u aanbiedt voor factoring. Aan de hand hiervan kan geanalyseerd worden wat het betaalgedrag van uw klanten is en welke wel/niet voor factoring in aanmerking komen.
  • Een actuele openstaande crediteurenlijst zodat de verhouding tussen debiteuren en crediteuren inzichtelijk is. Een veel hogere crediteuren dan debiteurenstand zegt iets over de financiële positie van uw bedrijf.
  • Omzet prognose. Vooral bij starters is een gedegen prognose van belang om te kunnen bepalen of u voor factoring in aanmerking komt. De factormaatschappij wil graag weten welke omzet zij kunnen maken als zij u factoring aanbieden.
  • Openingsbalans als u een starter bent.

Als u deze informatie paraat heeft voordat u contact opneemt met een factormaatschappij zal u sneller weten of factoring ook voor uw bedrijf mogelijk is.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *