Waarom zou je gebruik maken van Factoring?

Factoring

Klanten die te laat of helemaal niet betalen, het is de nachtmerrie en irritatie van iedere ondernemer. Niet betalende debiteuren kunnen er zomaar voor zorgen dat jij cashflow problemen krijgt. Geplande investeringen kunnen niet worden gedaan en in de meest vervelende situaties kan je jouw personeel niet op tijd betalen. Door te kiezen voor factoring, waarbij de openstaande betalingen (gedeeltelijk) worden voorgefinancierd, blijft je werkkapitaal op peil.

Factoring wordt op verschillende manieren aangeboden. Met of zonder overname van het debiteurenrisico en keuzes als het gaat om wie het debiteurenbeheer uitvoert. De meeste factormaatschappijen hebben de voorkeur om het debiteurenbeheer zelf uit te voeren. Zo houden ze grip op hun kapitaal wat met de aankoop van de facturen is geïnvesteerd.

Voor wie is factoring interessant?

Factoring begint in Nederland steeds meer voet aan de grond te krijgen. Dit komt vooral omdat er meerdere mogelijkheden zijn waardoor het voor een grotere groep ondernemers interessant kan zijn. Factoring is een flexibele manier van financieren en hiermee is het ook toegankelijk voor het midden- en kleinbedrijf. Al zijn er wel bepaalde voorwaarden waar de facturering aan moet voldoen. De meeste factorbedrijven werken bijvoorbeeld niet met deel- of termijnfacturen, er dient een afgeronde prestatie te zijn geleverd. Bij “vooraf” facturatie ontstaat er een probleem en is factoring doorgaans niet mogelijk. Factoring gaat vaak samen met de overname van het debiteurenrisico, zijn jouw klanten consumenten dan is het niet mogelijk om het debiteurenrisico over te nemen. Het aantal aanbieders voor Factoring wordt dan een stuk kleiner.

Factoring ook geschikt voor kleine bedrijven?

Voor veel factoringmaatschappijen is het aantrekkelijk om vooral Factoring aan te bieden bij bedrijven welke gemiddeld hoge facturen hebben. Logisch want dit betekent weinig handling en in verhouding een hogere marge. Via google vind je gelukkig voldoende aanbieders van factoring die ook de kleinere mkb bedrijven accepteren voor Factoring.

Wat kost factoring?

De kosten voor factoring hangen van meerdere factoren af. Hou rekening met 3 – 6% van de factuurwaarde. Je kunt je voorstellen dat voor een debiteuren die altijd binnen 21 dagen betaald een lager tarief geldt dan voor een debiteur die pas na 45 dagen betaald. Iedere aanbieder hanteert andere tarieven en daarom is het verstandig om niet met de eerste de beste zaken te gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *