Hoe worden de kosten van factoring bepaald?

Factoring

Wat kost het? Een veel gestelde vraag en niet in één antwoord te vangen. In een andere blog heb ik al eens beschreven dat de kosten voor factoring tussen 3 en 6% bedragen. Deze percentages worden gerekend over de facturen die worden aangeboden voor factoring. Factoring is een relatieve makkelijke manier van financieren. Vaak kan een contract voor factoring al binnen enkele dagen afgesloten zijn. Vergelijk dat eens met de logge procedures bij banken die maar al te vaak na een lange periode in een teleurstelling eindigen. Factoring is flexibel, groeit je omzet dan groeit de factoring met je mee. In tegenstelling tot een krediet bij de bank. Dit krediet is gemaximaliseerd en beperkt snel groeiende bedrijven in hun expansie. Door de vele voordelen vergeleken met de banken vinden veel ondernemers het begrijpelijk dat factoring duurder is.

Wat kost factoring?

Het tarief wat voor factoring wordt gerekend bestaat uit de volgende elementen:

  1. De kwaliteit van jouw debiteuren. Wil je enkele debiteuren aanleveren voor factoring dan zal de factormaatschappij deze debiteuren alleen accepteren na een kredietwaardigheidscheck. Deze wordt meestal uitgevoerd door de kredietverzekeraar. De verzekeraar neemt het debiteurenrisico over van de debiteuren die je ter factoring hebt aangeboden. Uiteraard gebeurt dit pas na een gedegen controle. Afwijzing van een debiteur betekent geen factoring voor deze klant en een soort  alarmmelding. De kosten voor een debiteurencheck bedragen ongeveer € 20,- per debiteur per jaar. Als de debiteur geaccepteerd is voor factoring wordt de premie voor de debiteurenverzekering doorbelast in het tarief voor de factoring.
  2. Betaaltermijn. Waarschijnlijk heb je een betaaltermijn met de klant afgesproken. Vaak neemt de  debiteur die je aanbiedt voor factoring een langere periode om te betalen. De prijs van factoring wordt vooral vastgesteld door de gemiddelde daadwerkelijke betaaltermijn. Ook wel genoemd de “DSO” (days sales outstanding). Hoe langer het duurt voordat een debiteur betaald, des te hoger het risico en de kosten voor de factormaatschappij.
  3. Het aantal facturen wat je aanbiedt voor factoring. Het tarief voor factoring, waarbij het debiteurenbeheer wordt overgenomen, bespaart werk (nemers) binnen je eigen bedrijf en de factormaatschappij kan dit uiteraard niet voor niets uitvoeren. Het aantal facturen wat de de factormaatschappij dient te behandelen en het gemiddelde aantal acties wat op een factuur genomen moet worden, is mede bepalend voor de opbouw van het volledige tarief.

Uitgangspunt is dat er voor een debiteur die met 30 dagen betaald, een tarief wordt gerekend voor factoring van 3%, inclusief de 3 componenten zoals boven beschreven. Voor iedere extra dag kan gerekend worden op een toeslag van 0,04 – 0,07% per dag.

Factoring, een financieringsoplossing met veel voordelen met overzichtelijke tarieven. Factoring, het is een keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *